‘The Biggest Game’: Alles wat je moet weten over Super Bowl LVIII | Flashscore.nl (2024)

Met de twee Championship Games achter de rug is het aftellen naar de grootste wedstrijd van het NFL-seizoen, en één van s ’werelds grootste spektakels, nu echt begonnen. Over geen twee weken staat Super Bowl LVIII op de planning. Flashscore vertelt je alles wat je moet weten over deze gigantische wedstrijd.

*Alle tijdsaanduidingen worden geschreven in Nederlandse tijd.

Wie spelen er in de Super Bowl?

Gisteravond werden de AFC en NFC Championship Games gespeeld. Daar kwamen de Kansas City Chiefs, die regerend kampioenen zijn, en de San Francisco 49ers uit als overwinnaars. Deze Super Bowl is een herhaling van Super Bowl LIV, welke in februari 2020 werd gespeeld. De Chiefs wonnen deze destijds met 31-20 nadat de Chiefs middenin het laatste kwart met 10-20 achter stonden.

De Chiefs wonnen de AFC West met een record van 11-6, maar kregen gedurende het seizoen veel kritiek te verduren met een aantal teleurstellende nederlagen. De laatste 10 wedstrijden was het vooral ongewend matig in Kansas City: de Chiefs gingen 5-5 en kwamen vaak niet uit een offensieve rompslomp.

De 49ers wonnen de NFC West én waren de #1-seed in de NFC met hun 13-4 record. Met twee MVP-kandidaten in de gelederen, in de vorm van QB Brock Purdy en RB Christian McCaffrey, en een dominante defense werden de 49ers het hele seizoen al beschouwd als dé favoriet voor de eindwinst als het meest complete team. Bij de bookmakers bleek dit ook gelijk zo: bij de opening van de markten waren de 49ers de favorieten met een voordeel van 2,5 punt.

Wanneer is de Super Bowl?

De Super Bowl is in de nacht van zondag 11 op maandag 12 februari. De wedstrijd trapt om 00.30 uur af.

Waar wordt de Super Bowl gespeeld?

De Super Bowl wordt elk jaar ergens anders gespeeld. Dit jaar is het hypermoderne en nieuwe Allegiant Stadium in Las Vegas, Nevada het decor van de finale van het NFL-seizoen.

Waarom wordt de Super Bowl met Romeinse getallen aangegeven?

Dit valt in één woord te omschrijven: traditie. Lamar Hunt, oud-eigenaar van de Chiefs en het meesterbrein achter de Super Bowl, bedacht deze aanduiding om verwarring te voorkomen over welke Super Bowl nou wordt bedoeld. De Super Bowl wordt namelijk altijd in het jaar ná het eigenlijke seizoen afgewerkt. Je kan de aankomende Super Bowl moeilijk ‘Super Bowl 2023’ noemen als de Super Bowl in 2023 werd gespeeld tussen de Kansas City Chiefs en Philadelphia Eagles. Plus: Hunt vond het een serieuzere ondertoon hebben, en een gladiatorgevoel. Vandaar: Super Bowl LVIII.

Wie speelt er tijdens de Halftime Show?

Elk jaar wordt de Super Bowl opgeleukt met een grote show in de rust. Twee jaar geleden was het een ensemble van Jay-Z, 50 Cent, Snoop Dogg, Dr. Dre, Mary J. Blige, Eminem en Kendrick Lamar, vorig jaar was het Rihanna, dit jaar wordt het Usher. Voor de liefhebbers: de verwachting voor de begintijd van de show ligt rond 02.30 uur.

Op wie moet ik letten tijdens de Super Bowl?

Er zullen een aantal sterren en supersterren te bewonderen zijn tijdens Super Bowl LVIII, zoals Christian McCaffrey. De running back van de 49ers eindigde het seizoen met meer rushing yards dan wie dan ook en scoorde liefst 21 keer.

Zijn quarterback, Brock Purdy, is een verhaal an sich: Purdy werd in 2022 met de allerlaatste pick in de NFL Draft, nummertje 262. Door blessureproblemen werd Purdy laat in 2022 voor de leeuwen gegooid en speelde hij eigenlijk erg verdienstelijk. Zo verdienstelijk dat hij niet naar de bank werd verwezen toen de basisklanten terugkeerde. Echter raakte hij geblesseerd in de NFC Championship Game, welke de 49ers verloren, waardoor de Super Bowl aan zijn neus voorbijging. Dit jaar ging wél zoals gehoopt voor Purdy: ‘Mr. Irrelevant’, zoals de laatste pick van elke NFL Draft wordt genoemd, speelde erg goed, is één van de laatste vijf kandidaten voor de MVP-prijs, speelde nóg beter in de play-offs en wacht nu zijn eerste Super Bowl af. Het sprookjesboek van Brock Purdy.

Bij de Chiefs zijn er twee, of eigenlijk zelfs drie, namen op wie te letten: QB Patrick Mahomes, de superster van de Chiefs, TE Travis Kelce, volgens velen de beste ooit op zijn positie, en de bonusnaam: Taylor Swift. Zij zal, mits aanwezig, veelvuldig in beeld worden genomen als wereldberoemd liefje van eerder genoemde Kelce. Ook Rashee Rice, de opvallende rookie wide receiver, is een blikvanger bij de Chiefs met 223 receiving yards en 20 vangballen in de play-offs.

Hoe lang duurt de Super Bowl?

Hoe lang de Super Bowl duurt, hangt af van het wedstrijdverloop. Als er vier kwarten worden gespeeld, en dus geen overtime, zal de wedstrijd zo’n vier uur ná de aftrap afgelopen zijn. Mét overtime ligt het weer een heel stuk anders, maar de kans op overtime ligt historisch laag: slechts één keer eerder (in 2016) was er een extra kwart nodig om een winnaar uit te roepen.

Wat gebeurt er na de Super Bowl?

Direct na de Super Bowl krijgen de kampioenen de Vince Lombardi Trophy uitgereikt uit de handen van NFL-commissaris Roger Goodell. In de dagen die volgen zullen zij door hun stad paraderen en traditiegetrouw een reisje maken naar Disneyland.

Na de festiviteiten is het alweer gauw tijd voor business in de NFL. Dit leggen we allemaal uit in een later artikel, dus houd Flashscore goed in de gaten.

Waar kan ik de Super Bowl volgen?

De Super Bowl is in Nederland te volgen via het open kanaal van ESPN, waar je van Nederlands commentaar zal worden voorzien. Op ESPN 3 zal de Super Bowl te volgen zijn met het originele Engelse commentaar.

Ook Flashscore zal er de gehele nacht bij zijn met live updates in een speciale Super Bowl-liveblog.

‘The Biggest Game’: Alles wat je moet weten over Super Bowl LVIII | Flashscore.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 5962

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.